Kan du genkende dig selv? Enneagram Type 5 med de 3 instinkter

Enneagram Type 5

Hos THINK ABOUT IT arbejder vi på at kunne beskrive typerne i Enneagrammet så præcist som muligt. Koblingen mellem Enneagram-type og instinkt er særlig interessant fordi typerne “udlever” instinkterne på forskellig vis.

Relaterer du dig til Type 5 og genkender du nedenstående? Kan vi gøre det sprogligt endnu mere præcist? Send os din kommentar og støt vores projekt med at gøre Enneagrammet så sprogligt præcist og brugbart som muligt.

Denne artikel beskriver Enneagram Type 5 i kombination med de tre instinkter overleve, social og sexual.

Enneagram Type 5 – overleve

 • Tendens til at skrue ned for sine fysiske behov for mad, tøj, varme etc. og kan gemme sig væk fra verden
 • Ensomhed er at foretrække på arbejde og i privaten – og de steder, hvor 5’eren arbejder, bliver til de hellige gemakker
 • Der samles energi til at møde verden i de private ”rum”
 • Kan være svært lukkede overfor fremmede, der skal ses an
 • Vil sikre sig, at de heller ikke har for store behov hos andre og fastholder dermed at være ”væk” fra verden

Ude af balance med overleve-instinktet vil typisk betyde, at 5’eren bliver lidt af en enspænder, der ikke giver meget videre og ikke placerer sig i en situation, hvor der kan kræves noget af dem. De vil nedsætte deres “energiforbrug” – både med hensyn til, hvor meget mad og drikke de behøver samt hvor meget energi de investerer i deres gøremål. Der kan være en tendens til at gå i hi og “sikre sin overlevelse ved at være ubevægelig indtil næste forår”. Tendens til at samle sammen og undgå at dele ud.

Klik her for at se oversigten

Enneagram Type 5 – social

 • Finder grupper af andre ligesindede, hvor de kan dele deres viden – og hvor de kan være specialister på deres område
 • Tendens til at være social gennem diskussioner og debatter om emner, der gør en forskel
 • Er medlem af netværk eller communities, hvor de kan spille en rolle eller have en position
 • Kan have radikale holdninger til menneskeheden – som de jo ikke er en del af – og som de kan betragte med særdeles hånlige fordomme
 • Tendens til at “gemme sig” i de sociale netværk

Ude af balance med social-instinktet vil betyde en tendens til at være en del af etablerede grupper eller subkulturer som der fx ved alt om de forskellige Klingon dialekter i Star Trek, Draculas stamtræ eller uddøende sprog. Tilhørsforholdet til gruppen kræver et vist niveau af indsamlet viden, der kan betyde en vis status eller position i hierarkiet. Hvis 5’eren fx er aktiv politisk, vil de politiske sager have fokus på de helt store linjer, der principielt gavner menneskeheden.

Enneagram Type 5 – sexual

 • Tendens til voyeurisme og det at betragte livet lidt far afstand
 • Søger en mage, der kan håndtere deres selvopfattede mærkelighed
 • Eksperimenterede i deres nære relationer og sætter deres nære relationer på tests og prøver
 • Stort behov for nærhed – i en sådan grad at det kan overvælde dem selv og være med til, at 5’eren forsvinder under et stævnemøde
 • Tendens til at dele deres særlige verdener med ”den” udvalgte eller meget nære relationer

Ude af balance med sexual-instinktet vil betyde en tendens til at finde sig en partner, som de kan være meget tæt sammen med. Både fysisk, sjælsmæssigt og idé- eller tankemæssigt. Denne nærhed kan betyde, at følelserne bliver for overvældende, hvorved 5’eren kan finde på at rejse sig fra en intens/intim samtale for at gå en tur med hunden eller køre ned på tanken for at hente frimærker. De indre universer bliver i højere grad delt med de helt nære relationer, hvis niveauet af tryghed er højt nok.

Måske relaterer du dig ikke til Type 5, men måske kender du nogen – eller lever sammen med nogen – og har ovenstående helt “inde på livet”. Din oplevelse af typen+instinktet “ude fra” er også interessant at få en kommentar på.

Skriv en kommentar og vær med til at udbrede kendskabet til Enneagrammet i Danmark.

Læs også om: Oversigten med Enneagram-type og Instinkt