Kan du genkende dig selv? Enneagram Type 9 med de 3 instinkter

Enneagram Type 9

Hos THINK ABOUT IT arbejder vi på at kunne beskrive typerne i Enneagrammet så præcist som muligt. Koblingen mellem Enneagram-type og instinkt er særlig interessant fordi typerne “udlever” instinkterne på forskellig vis.

Relaterer du dig til Type 9 og genkender du nedenstående? Kan vi gøre det sprogligt endnu mere præcist? Send os din kommentar og støt vores projekt med at gøre Enneagrammet så sprogligt præcist og brugbart som muligt.

Denne artikel beskriver Enneagram Type 9 i kombination med de tre instinkter overleve, social og sexual.

Enneagram Type 9 – overleve

 • Let ved at være modstræbende, passiv aggressiv eller stille trodsig
 • Tendens til at søge mindre og lette opgaver – frem for de større mere tung/ambitiøse projekter
 • Nyder den genkendelige løsning med velkendte gøremål og rutiner
 • Søger fysisk komfort og behagelighed
 • Lukker ned for ubehagelige følelser eller oplevelser

Ude af balance med overleve-instinktet vil typisk betyde, at 9’eren lukker ned rent fysisk eller kropsligt og går i dvale. Der kan sagtens være en masse aktivitet, men det er med velkendte opgaver, der på andre kan virke som om 9’eren kører i ring eller går rundt om sig selv. Den normale træghed ved at udtrykke sin mening, bliver endnu mere træg når 9’eren er presset og kommer til at ligne en protest eller en trods på grund af den indestængte vrede eller kontrollerede frustration. Signalet til omverden er tydelig “LAD MIG VÆRE I FRED”.

Klik her for at se oversigten

Enneagram Type 9 – social

 • Anvender gruppen (i bred forstand) som middel til at føle sig i live
 • Svært ved at sige nej til folk fra gruppen og kan komme til at ”forsvinde” i gruppen
 • Tendens til at være aktiv omkring gruppen, men være emotionel nedlukket
 • Nyder at være sammen med andre på den letteste måde uden forpligtelser
 • Bruger gruppen som et sted de kan gemme sig

Ude af balance med social-instinktet vil betyde en tendens til at bruge gruppen som det sted, hvor man hænger ud og nyder en slags stille usynlighed. Det kan være både aktivt og passivt, men 9’eren stikker ikke ud og sikrer sig, at balancen og harmonien i gruppen er intakt. Den basale frygt for at blive smidt ud af gruppen, er her fordoblet og i pressede situationer vil 9’eren “ofre” sine meninger. De vil flyde med på de initiativer der opstår i gruppen og kan blive over-ivrig på at holde sammen (fx gamle skolekammerater, kursusvenner etc.)

Enneagram Type 9 – sexual

 • Tendens til at knytte sig til én bestemt og når det så er sket, ja så er alt jo ”ok” resten af livet
 • Idealiserer de nære relationer og undgå at se eller påtale fejl eller mangler ved de nære relationer
 • Bygger et liv op sammen med deres partner, hvor de selv forsvinder i ønsket om et ”vi”
 • Kan komme til at fokusere på tidligere forhold der syntes at være mere komfortable
 • Når de giver komplimenter eller skælder ud, så er det faktisk dem selv de taler om !

Ude af balance med sexual-instinktet vil betyde en tendens til at smelte sammen med én person fx en partner og leve livet gennem denne to-somhed eller nære venskab. Der vil være en stor tendens til at overgøre eller fantasere om den nære relation, der kan komme til at virke som det “redskab” 9’eren lever igennem. De nære relationer kommer til at spille en uforholdsvis stor betydning i livet for 9’eren, og der kan opstå en relationsblindhed på grund af frygten for at være uden relationen – en slags ensomhed, der hele tiden har været der.

Måske relaterer du dig ikke til Type 9, men måske kender du nogen – eller lever sammen med nogen – og har ovenstående helt “inde på livet”. Din oplevelse af typen+instinktet “ude fra” er også interessant at få en kommentar på.

Skriv en kommentar og vær med til at udbrede kendskabet til Enneagrammet i Danmark.

Læs også om: Type 1, Type 8Enneagrammet og Instinkter