Kan du genkende dig selv? Enneagram Type 3 med de 3 instinkter

Enneagram Type 3

Hos THINK ABOUT IT arbejder vi på at kunne beskrive typerne i Enneagrammet så præcist som muligt. Koblingen mellem Enneagram-type og instinkt er særlig interessant fordi typerne “udlever” instinkterne på forskellig vis.

Relaterer du dig til Type 3 og genkender du nedenstående? Kan vi gøre det sprogligt endnu mere præcist? Send os din kommentar og støt vores projekt med at gøre Enneagrammet så sprogligt præcist og brugbart som muligt.

Denne artikel beskriver Enneagram Type 3 i kombination med de tre instinkter overleve, social og sexual.

Enneagram Type 3 – overleve

 • Arbejder for at opbygge synlig sikkerhed og materielle goder. Sikkerhed kommer fra gode forretninger, opsparing, sikkerhed i ejendom, forsikret kunst etc.
 • Toptuner deres effektivitet, så der kan produceres mest mulig sikkerhed og frygter sygdom eller andet, der kan begrænse deres evne til at “sikre sig”
 • Anerkendelsen kommer fra deres ”sikre platform” og håndgribelige resultater som fx lønforhøjelse eller medlemskab af eftertragtet klub
 • Er ekstremt tid-optimistisk
 • Tendens til at spænde buen for hårdt tidsmæssigt og forventningsmæssigt og dermed risiko for at brænde ud

Ude af balance med overleve-instinktet vil typisk betyde, at 3’eren bliver en ekstrem effektiv enhed eller “maskine”, der stræber efter at få det meste ud af hverdagen og mødet med mennesker. Denne variant kan ligne en 1’er med hensyn til orden, procedurer og grundighed, da det bruges til at blive endnu mere effektiv. De kan også have en tendens til at overtræne eller blive fanatiske med deres træning, der synes at give dem energi eller fornemmelse af at være i gang, 24/7. Der kan også opstå en lidt skæv nærighed, idet det for andre kan være uklart, hvad de bruger pengene til. Fx kan de spare på tøj, men købe et dyrt ur (der holder sin værdi).

Klik her for at se oversigten

Enneagram Type 3 – social

 • Anerkendelsen kommer fra de social omgivelser, og handler om at være værdsat i den kultur og med de aktuelle trends
 • Ultra-netværkere, name-droppers og synlige på de sociale medier
 • Søger den rette plads i hver af de sociale sammenhænge, hvor vedkommende befinder sig
 • Tendens til at over-reklamere deres bedrifter
 • Synlighed med de rette gøremål

Ude af balance med social-instinktet vil betyde en tendens til at arbejder for hårdt på at blive set i det rigtige lys. Hvis det er en positiv tendens at løbe med løbeur og opdatere sine løbetider, så vil 3’eren gøre det, og omvendt hvis det pludselig er mere “in” at løbe uden ur, så vil 3’eren følge den tendens. De vil gå ind i politik, hvis der er en mulighed for at blive synlig, eller blive trænere af lilleput fodboldholdet, hvis det giver point. Det er den rette plads i den sociale opsætning, der giver 3’eren den anerkendelse, som de ønsker.

Enneagram Type 3 – sexual

 • Anvender intimiteten til at opnå tiltrækning og anerkendelse
 • Rollemodel for deres køn (skønhed, sport, sundhed etc.)
 • Repræsentativ overfor partnerens netværk
 • Tiltrækker det andet køn, og har svært ved at være i relationen og have dybe emotionelle bånd
 • Tendens til ekshibitionisme

Ude af balance med sexual-instinktet vil betyde en tendens til at promovere sig selv gennem sit køn, og dermed fremstå som den succesfulde, mandlige triatlet eller den effektive og overskudsagtige kvindelige hjemmegåde – alt afhængig af, hvad der giver point. Har ikke noget imod at vise sig frem på fx Facebook, hvis de altså er veltrænede eller er på skiferie eller, hvad der nu måtte give anerkendelse blandt de mennesker 3’eren omgiver sig med.

Måske relaterer du dig ikke til Type 3, men måske kender du nogen – eller lever sammen med nogen – og har ovenstående helt “inde på livet”. Din oplevelse af typen+instinktet “ude fra” er også interessant at få en kommentar på.

Skriv en kommentar og vær med til at udbrede kendskabet til Enneagrammet i Danmark.

Læs også om: Type 1, Type 8, Type 9Enneagrammet og Instinkter