Du har brug for en metode

Hvis du ønsker at udvikle dig og få adgang til dine menneskelige potentialer, så er der flere veje, som du kan vælge. Jeg har samlet en lille håndfuld idéer til, hvordan du kan kickstarte din personlige udvikling. Mit udgangspunkt for de 8 principper er, at den forandring, som du ønsker at foretage dig er blivende og bæredygtig samt at den proces, som du anvender, kan genbruges på et senere tidspunkt i livet, hvor du også ønsker at udvikle eller forandre dig.

Der eksisterer 8 principper du kan følge, hvis du vil udvikle eller forandre dig, og her er princip nummer 4:

#4 Du har brug for en metode

Der findes rigtig mange metoder til at skabe blive og bæredygtig forandring i dit liv. Og der findes også rigtig mange gode metoder. Det handler om at undersøge metoderne og få indledende erfaring med de enkelte metoder. Og når du så har valgt din metode, så gælder det om at holde fast.

Måske har du forsøgt dig med at tabe dig eller meditere, og ikke rigtig fået det til at virke første gang. Måske er du blevet frustreret over de manglende resultater, og er rejst videre i mulighedernes landskab for at se, om der måtte være en anden metode, der gave hurtigere resultater. Men forandring og udvikling tager tid, og det kræver tålmod, udholdenhed og styrke at skabe en forandring. Det er derfor af essentiel betydning, at du holder fast i en metode i mindst 6 måneder.

Du skal have nærvær nok til ikke at blive metode-blind

Når du har valgt din metode, så handler det om at skabe forandringer med små skridt. De færreste skaber store blivende forandringer på kort tid. Ting tager tid! At udvikle og forandre sig, kræver at dit nervesystem bliver trænet til at håndtere verden på en ny måde. Hvordan du styrker dit nervesystem til at håndtere forandringerne, bliver gennemgået mere specifikt senere under emnet ”Du har brug for en praksis”, men indledningsvis er det vigtigt at have tålmod med den metode du vælger.

Jeg anvender Enneagrammet som et værktøj til at øge sin selvindsigt med. Enneagrammet kan sætte lys på de steder, hvor du hele tiden snubler i din udvikling og som værktøj vil det kunne give dig idéer til, hvorfor du sidder fast i din udvikling på bestemte måder eller bestemte steder. Nogen Enneagram-typer insisterer for hårdt på forandringer og glemmer at nyde de sejre undervejs. Andre typer har svært ved at motivere sig selv til en forandring. Mens andre typer igen føler sig tvunget til at forandre sig, og gør det mere af pligt end af lyst.

Hold fast i din metode i mindst 6 måneder

Enneagrammet alene indeholder ikke mange anvisninger på, hvordan du skal anvende denne selvindsigt, så derfor anvender jeg en Integral tankegang for at få forandringerne til at blive integreret i en praktisk hverdag. Ved at anvende en Integral tankegang, bliver alle aspekter af forandringsprocessen belyst, og du vil hurtigt opdage, om det er dine relationer, egne overbevisninger, måden du har planlagt dit liv eller fx dit personlige ordforråd for, hvad der egentlig gør der glad, som er det områder, der skal udvikles og forandres først. Kombinationen mellem Enneagrammet og den Integrale tankegang er ekstremt værdifuld, hvis du ønsker at ændre livsstil og samtidig sikre dig, at du ikke falder tilbage i ”dit gamle jeg” når der er gået et par måneder.

Det kræver også et særligt nærvær ikke at blive metode-blind. Alt kan ikke løses med fx Enneagrammet eller en Integral tankegang. Nogen gange skal der andre metoder til og det kræver, at du forlader det som du er komfortabel med og er nysgerrig på andre metoder. Det vigtige er dog, at du vælger en metode og holder fast i den i en god rum tid, inden du jagter videre på en ny metode, der kunne give hurtigere resultater.

Læs også om: De andre principper for forandring