Du har brug for en psykologisk åbning

Hvis du ønsker at udvikle dig og få adgang til dine menneskelige potentialer, så er der flere veje, som du kan vælge. Jeg har samlet en lille håndfuld idéer til, hvordan du kan kickstarte din personlige udvikling. Mit udgangspunkt for de 8 principper er, at den forandring, som du ønsker at foretage dig er blivende og bæredygtig samt at den proces, som du anvender, kan genbruges på et senere tidspunkt i livet, hvor du også ønsker at udvikle eller forandre dig.

Der eksisterer 8 principper du kan følge, hvis du vil udvikle eller forandre dig, og her er princip nummer 1:

#1 Du har brug for en psykologisk åbning

Psykologisk set er en ”åbning” en tilstand, hvor du er klar til at forandre dig. Mange oplever en ”åbning”, når livet stikker dem en flad, fx når man oplever døden på tæt hold, eller når man mister ting, som har stor betydning (job, hjem, penge etc.) i livet.

En åbning behøver ikke være en krise, og du har sikkert oplevet mange åbninger i dit liv. Det kan være situationer, hvor du bliver inspireret af en film, en bog eller et foredrag. Når du oplever en åbning, så bliver du klar og modtager det første skub til at skabe en forandring i dit liv. Det er ikke sikkert at dette skub har energi til at føre dig gennem hele forandrings-processen, men det er afgørende for dig, at du har et øjebliks klarhed – en slags AHA-oplevelse – hvor du ved, at noget skal ske.

Hverdagen er fuld af små invitationer til forandring – når du har nærvær til at opdage dem

For de fleste kræver det nærvær og opmærksomhed til at opdage en åbning. Mennesker der træner nærvær og tilstedeværelse oplever åbninger flere gange om dagen. Altså en slags løbende inspiration til at gå i gang med en udviklings-proces.

Rigtig mange mennesker har så fortravlet en hverdag, at de ikke opdager åbningerne. De mange gøremål, deadlines og projekter gør, at man kører hen over de åbninger, der måtte være, og kroppens stress gør, at man ikke lader dig påvirke af en eventuel åbning. Måske har du selv oplevet at have det så travlt, at du missede signaler fra din partner eller børn. Det kan være et signal om behovet for mere nærhed, intimitet eller leg.

Hvis du ønsker at ”fange” åbningerne når de opstår, vil det være nyttigt at træne nærvær og opmærksomhed. I første gang mere opmærksomhed på dig selv og din måde at være på i verden. Du kunne også være mere opmærksom på andre mennesker, men hvis du vil opdage åbningerne, når de opstår, så handler din opmærksomhed mest om dig selv.

Psykologiske åbninger er således hverdagens små invitationer til at stoppe op og justere kursen et par grader i den rigtige retning.

Læs også om: De andre principper for forandring